D. Lipšic odporúča samosprávam uložiť si peniaze do Štátnej pokladnice

21.09.2012 Bratislava

Bratislava 21. septembra (TASR) – Keby si všetky mestá a obce uložili peniaze, ktoré majú v súčasnosti v komerčných bankách, do Štátnej pokladnice, štát by na tom ročne ušetril približne 20 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic (nezaradený). Je to podľa neho jeden z príkladov toho, ako môže štát získavať peniaze tam, kde sú rezervy, namiesto zvyšovania daní a odvodov.

"Samospráva disponuje na podielových daniach sumou približne 1,3 miliardy eur ročne. Na účtoch v komerčných bankách má priebežne 500 až 600 miliónov eur," vyčíslil Lipšic. Keby boli tieto peniaze uložené v Štátnej pokladnici, keďže ide o verejné zdroje, štát by ušetril na tom, že by si takúto sumu peňazí nemusel požičiavať za približne štvorpercentný úrok.

"Chceme preto predložiť v krátkej dobe novelu zákona, ktorá bude znamenať povinnosť pre samosprávy mať svoj účet v Štátnej pokladnici," avizoval Lipšic. Jediné, ktoré na tom stratia, sú podľa neho komerčné banky.

Príkladom toho, ako môže mať obec či mesto účet v Štátnej pokladnici, sú Turčianske Teplice. Tie si do pokladnice presunuli svoj účet z komerčnej banky. "V Štátnej pokladnici môžeme mať akýkoľvek počet účtov, za správu ktorých neplatíme ani cent," priblížil primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút. Transakcie, ktoré sa robia v Štátnej pokladnici, sú pritom podľa neho úplne štandardné.
 

Vyberte región

mark